Wat is lekkere champagne?

Ok, een beetje vreemd verhaal misschien, maar… wij waren doorgaans niet echt enthousiast over Champagne. Over smaak valt niet te twisten, maar de meeste Champagnes die we in Nederland dronken waren te zuur, met veel te veel schuimbubbel. Feestelijk misschien, maar niet echt lekker.

In de Champagnestreek kwamen we erachter dat dat gewoon aan de makers ligt.

Dom Pérignon

Dom Pérignon (1639-1715) was van 1688 tot zijn dood keldermeester van de abdij van de Benedictijner monniken in Hautvillers. Hij wordt gezien als de grondlegger van de champagne.

Verschillende soorten bubbels

De meeste bekende mousserende wijnen zijn waarschijnlijk Champagne, Cava en Prosecco.

Het verschil tussen deze wijnen is sowieso de herkomst. Champagne komt per definitie uit de champagnestreek in Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië.

Maar er zijn meer verschillen.

De geschiedenis van Champagne

Champagne wordt al eeuwenlang gedronken. Aan het Franse hof werd al in de 15e eeuw champagne geschonken aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Oorspronkelijk was dat echter een wijn zonder bubbels.

Hoe wordt Champagne gemaakt?

Champagne wordt volgens de méthode traditionnelle gemaakt: er worden basiswijnen samengevoegd, daar gaat “liqueur de tirage” bij die zorgt voor de bubbels. Vervolgens ligt de wijn minimaal 15 maanden, waarna de kroonkurk eraf gaat en een beetje “liqueur de dosage” erbij. En dan kan de kurk erop.

Wat is Champagne?

Champagne is een mousserende wijn, met druiven uit de champagnestreek in Frankrijk, gemaakt volgens de “méthode traditionnelle” (tot 1994 heette dat méthode champenoise).