Ok, een beetje vreemd verhaal misschien, maar… wij waren doorgaans niet echt enthousiast over Champagne. Over smaak valt niet te twisten, maar de meeste Champagnes die we in Nederland dronken waren te zuur, met veel te veel schuimbubbel. Feestelijk misschien, maar niet echt lekker.
In de Champagnestreek kwamen we erachter dat dat gewoon aan de makers ligt.
Bekende champagnes
Veel populaire (of eigenlijk: de bekende) champagne wordt op dusdanig grote schaal gemaakt, dat het “fabrieksbubbels” zijn geworden. Ze smaken jaar na jaar exact hetzelfde, doordat er zoveel verschillende, vaak te jonge, druiven bij elkaar wordt gegooid. En er gaat zoveel suiker in, dat er geen smaak meer overblijft. Als de bubbels zijn verdwenen, houd je een zure wijn met suiker over.
En dat is naar onze bescheiden mening helemaal niet zoals champagne hoort (en zeker niet hóeft) te smaken.
Champagneboeren
De lekkerste champagnes worden gemaakt door de wijnboeren zelf. Vaklui die hun eigen druiven verbouwen en goed bekijken wanneer welke druif er klaar voor is. Ze persen de druiven zelf, maken zelf de basiswijn, stellen zelf de assemblage samen en proeven zelf wanneer de champagne er klaar voor is.
En dat is niet alleen een romantisch beeld, de champagne wordt er ook lekkerder van. Champagne van deze wijnboeren heeft meer smaak en er is meer variatie. Ineens is champagneproeven de moeite waard en valt er echt iets te kiezen.
Lekkere champagne
Maar goed, wat is dus lekkere champagne? Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Er zijn veel champagnemakers en die hebben allemaal zo hun eigen voorkeur. Bovendien is niet ieder moment hetzelfde. Een champagne op een zomerse dag op het strand, is wat anders dan een champagne bij het kerstdiner met een oester ernaast.
Wij vinden er een paar héél lekker. De Collet Blanc de blancs bijvoorbeeld. Heel mineraalrijk en lekker fris. Perfect voor een zomerse dag, maar ook lekker als aperitief of bij een gezellige borrel.
De Millésime 2005 of Vintage 2006 van Hutasse is een Champagne om bij te gaan zitten. Smaakvol als een serieus glas wijn en lekker bij een mooi voorgerecht, zoals de eerder genoemde oesters, maar ook bij een dessert met chocolade en aardbei. En leuk om als bewaarwijn in huis te hebben, voor een bijzonder moment.
De Collet Brut Rosé kan op ieder moment en is zowel lekker als feestelijk van kleur. De Palais des Dames is rond van smaak en mooi goudkleurig. De Cuvée de Reserve van Tribaut klassiek fris. De Blanc de noirs van Tornay… nou ja, eh, WhatsApp ons anders even? Dan hebben we het erover 😉