Over ons

Wij zijn Tim & Ninke, de mensen achter Het Champagnehuis. Levensgenieters, die houden van lekker eten en een goed glas wijn.

Dus reden we op een goede dag richting Épernay, het bekende stadje midden in de Champagnestreek. We boekten daar een beetje een mal appartement in een voormalige brocanterie en wandelden vanaf daar naar de beroemde “Avenue de Champagne” voor een lekkere bubbel.

Épernay

L’Avenue de Champagne is een gekke straat, in een vreemde plaats. Épernay stelt niet zoveel voor, maar aan deze laan vind je enorme gebouwen met veel goud en marmer. Het is duidelijk een straat waar grote namen, zoals Moët et Chandon hun pracht en praal laten zien. En je kunt er overal rondleidingen door de wijnkelders boeken. Bij Mercier rijdt er zelfs een treintje door de kelder.

De regio

Leuk om een keer te zien dus. Maar champagne wordt er eigenlijk niet gemaakt. Dus trokken we de regio in. Daar zie je tussen de verschillende champagnevelden heel veel paaltjes (een soort mini grafzerken eigenlijk) met bekende namen. Bollinger, Veuve Clicquot, Deutz, weer die Moët natuurlijk en nog veel meer. Daar komen de druiven dus vandaan!

We waren er de eerste keer in augustus, midden in de oogsttijd. De velden stonden vol met plukkers en de busjes reden af en aan om alle druiven naar binnen te brengen. Hier was duidelijk heel veel meer bedrijvigheid dan aan de Avenue de Champagne.

Echte wijnmakers

En tussen de wijnvelden liggen kleine, een beetje slaperige dorpjes met in ieder dorp een aantal champagnemakers. Heel normale mensen, die in een spijkerbroek en een t-shirt aan het werk zijn. Geen show, gewoon ambachtslui. Dat vonden we veel leuker!

En, nog belangrijker, de champagne die daar wordt gemaakt is duidelijk lekkerder.

We lieten Épernay dus al snel voor wat het was en reden in de hele Champagnestreek van dorp naar dorp. Bouzy, Mutigny, Aigny, Aÿ, Champillon, we kwamen overal en get was iedere keer weer een verrassing wat we aan zouden treffen.

Bouzy

In Bouzy vonden we een champagnehuis dat wordt gerund door het echtpaar Nathalie Tornay en Rudy Hutasse.

Nathalie maakt als vijfde generatie wijnmaker van het huis Bernard Tornay elegante champagnes waarmee ze prijs na prijs wint. En haar man Rudy maakt de meest waanzinnige “Millésimes” voor zijn champagnehuis Fernand Hutasse et fils. Ze gebruiken alleen hun eigen druiven, want samen hebben ze ruim 22 hectare aan wijngrond in beheer.

Het Champagnehuis

Zoals gezegd houden we wel van avontuur. En er viel ons in Nederland iets op. De champagnes die wij zo lekker vinden, kun je eigenlijk nergens kopen. Bij iedere Gall&Gall staat de Moët je toe te stralen, maar de bijzondere champagnes van Rudy of een champagne zoals de verrassende Palais des Dames van Nathalie zijn nergens te krijgen.

En dus besloten we het zelf te gaan doen. We schreven ons in bij de Kamer van Koophandel, opende een bankrekening, regelde de vergunningen met de douane en gingen met ons spaargeld op pad. Terug naar de Champagne om de auto vol te laden met al dat lekkers. En voortaan niet meer (alleen) voor ons zelf, maar voor onze eigen champagnewinkel: Het Champagnehuis.

We verkopen dus champagnes die gewoon bijzonderder, smaakvoller, unieker zijn dan de standaard champagnes die je overal ziet. En dat voor hetzelfde geld (of minder).

Proost!

Ps. Weet je niet welke Champagne bij jou past? App ons of mail ons. We helpen je graag!